Dom om avgift på externa hårddiskar kommer snart

Kommer ni ihåg för ungefär ett år sen när Copyswede envisades med att de ville ta ut en avgift även för externa hårddiskar och USB-minnen? Lyckligtvis avvisade UniversalMediaAlliansen (UMA) kravet på avgift på dessa prylar. Det sista jag hörde var att en domstol skulle avgöra frågan. Sedan dess har jag inte hört nåt mer.

Men i dagarna har jag gått runt och funderat på om det inte är dags för lite större hårddiskar. Så denna fråga blev återigen aktuell för mig då avgiften som mafiaa:n planerar är ändå rättså saftig (80 kronor för en extern hårddisk) och jag har ingen lust att finansiera deras verksamhet. Så jag började googla lite på det men fann inte mycket. Men jag hittade ett pressmeddelande från Copyswede från förra året där de skrev att en skiljenämnd skulle avgöra tvisten. UMA och Copyswede kom dessutom överens att undertiden skiljenämnden processade ärendet så skulle halva ersättningsnivån gälla (alltså 40 kronor per extern hårddisk). Jag visste inte detta, så jag är glad att jag inte har köpt några diskar under den här tiden.

I vilket fall som helst så har de också skrivit att en dom förväntas under sommaren eller hösten 2012. Jag har inte hört nåt hittills om någon dom så jag antar att den inte har kommit än, men den lär komma snart. Om någon vet mer om ärendet så skriv om det. I övrigt kan ni väl bara hålla ögon och öron öppna och meddela oss andra när domen kommer. Hittills har vi ju inte haft nån tur med domar, så vi kanske ska vara förbredda på det värsta, men förbreda med några pressmeddelanden, i vanlig ordning.

2 svar på ”Dom om avgift på externa hårddiskar kommer snart”

  1. Om du vill ha en extern hårddisk så rekommenderar jag att köpa den i två delar – en vanlig disk och ett externt kabinett. Copyswede har hittills inte vågat kräva skatt på hårddiskar avsedda att monteras internt, och ett kabinett utan disk i har de ingen rätt att beskatta. Sätt ihop dem så har du en extern hårddisk utan medieskatt.

    Det finns några saker som den ovane bör se upp med:

    Hårddiskar finns i olika fysiska storlekar som kallas 3,5 tum, 2,5 tum och 1,8 tum. Se till att disken har rätt storlek för att passa i kabinettet.

    Det finns fyra standarder för hårddiskanslutningar: IDE, SATA, SCSI och SAS. Köp SATA i det här fallet. IDE är på väg ut och rekommenderas bara om man behöver vara kompatibel med gamla prylar. SCSI och SAS används mest för servrar som behöver maximala diskprestanda.

    Många kabinett har godtyckliga begränsningar för diskens kapacitet, så att man riskerar att inte kunna använda hela disken. 800 GB verkar vara en vanlig gräns.

    När man mekar med elektronik måste man vara försiktig med statisk elektricitet. Vidrör inte några kretskort om du inte är jordad. Ett jordningsarmband är bra att ha.

  2. Det är förvisso sant det du säger, att man kan köpa dem i två separata delar och sedan montera ihop det själv. Men det är bara vi insatta som känner till detta knep och överhuvudtaget att det ens tas ut en straffavgift på lagringmedier. Den stor massan känner inte till det.

    Så även om denna workaround finns och informationen om den bör spridas så hoppas jag för allt i världen att domen inte ger Copyswede rätt. Dels av ren princip och dels för att folk inte känner till avgiften eller hur man kan slippa betala den.

Kommentarer inaktiverade.