Det finns plundrare och sen finns det plundrare

När upproren pågick i London för drygt två veckor sedan så var reaktionen från politiskt håll helt oförstående till varför det som hände kunde hända och händelserna förklarades som ren ondska. David Cameron viftade bort mänskliga rättigheter och hotade barn och ungdomar med hårda straff. Andra politiker ville sätta in armén och skjuta plundrarna på plats. Nu har straffen mot upprorsmakarna i England börjat rulla in och som väntat är det riktigt hårda straff, som troligen dömts ut mer på känsla än på praxis. I vissa fall har det kommit krav på ännu hårdare straff än de redan hårda staffen. Exempel på straff jag sett de senaste dagarna:

  • En 20-åring skapade ett event ”Smash down in Northwich town” på Facebook. Ingen dök upp på eventet förutom polisen. 20-åringen fick 4 års fängelse.
  • En 22-åring skapade under fyllan webbsidan “The Warrington Riots”. Dagen efter vaknade han upp med en baksmälla, raderade sidan och bad om ursäkt. Straff: 4 års fängelse. Domare sa att han hade begått en ondskefull handling.
  • En student fick sex månaders fängelse för att ha tagit en flaska vatten.
  • En tolvåring pojke fick samhällstjänst och rehabilitering för att ha tagit en flaska vin.
  • Familjer till misstänkta upprorsmakare ska vräkas från sina lägenheter.

Sen finns det andra sorters plundrare som behandlas på ett helt annat sätt och får helt andra straff. Japp, jag pratar om bankarna, som plundrar samhället med uppbackning av samma politiker som hotat upprorsmakarna med helt ofattbara straff. Samma politiker och banker som, troligen under lång tid, drivit på en utveckling som ledde till upproren. Hur behandlas de plundrande bankerna och vilka straff får de? Låter Max Keiser ta över härifrån med två kortare klipp, och sedan en längre video för de som är intresserade.

Ni vet hur det är, vissa är helt enkelt mer jämlika än andra.

4 svar på ”Det finns plundrare och sen finns det plundrare”

  1. Tack! Haha ja, hade bråttom när jag skrev inlägget så det är långt ifrån det enda stavfelet. Rättar till dem snart.

  2. Innan vi börja straffa banker och politiker så har jag bara en fråga: Vilka lagar är det som de har brutit emot? För du tycker väl inte att vi skall straffa oskyldiga? Eller skapa lagar med tillbakaverkande kraft?

Kommentarer inaktiverade.