Free the Mind

Riskkapitalister – Vill de ha patent?

with 4 comments

Rick skriver, baserat på en artikel i TechDirt, att ingen vill ha patent (förutom patentadvokater och vissa företag). Det Rick syftar på har att göra med en av de främsta argumenten för att patent inte kan avskaffas, och det är att riskkapitalister kräver att patent sökts för de projekt som de ska investera i. TechDirt har skrivit om riskkapitalisten Fred Wilson som är förbannat kritisk mot patent och baserat på detta utgår Rick från att ingen riskkapitalist vill ha patent. Men det stämmer inte. För varje riskkapitalist som inte kräver patent så finns det säkert nio som gör det. Man kan inte basera en sådan slutsats på vad en person tycker.

Varför är då detta så viktigt att påpeka? Det är viktigt för att det är så verkligheten ser ut. Det är ett verkligt problem att riskkapitalister kräver att patent sökts för att de ens ska överväga att investera i projekten. Verkligheten är inte att riskkapitalister hatar patent och att tro nåt annat är att ha en fel bild av verkligheten och om vi baserar våra handlingar på felaktigheter så kommer vi aldrig nå vårt mål med en patentfri värld.

Därmed inte sagt att riskkapitalisterna behöver ha patent. Men i dagslägen vill de ha det. I dagsläget är det den affärsmodell de använder. Ungefär som skivbolagen under 90-talet. De använde affärmodellen med CD-skivor och kunde göra det för ingen utmanade dem och tvingade dem till andra affärsmodeller. Sedan kom internet och dödade sakta med säkert den affärmodellen. Skivbolagen har inte dött ut, men de har fått jobba om och justera sina affärsmodeller. Samma sak gäller för riskkapitalisterna, plockar man undan patent eller utmanar den affärmodellen så kommer de, troligen, inte försvinna. De kommer bara få jobba med andra affärsmodeller.

Här måste jag påpeka två saker:

1. Den uppmärksamme ser att jag pratar om patent som affärsmodell, inte ett verktyg för innovationer.
2. Det stämmer bra att ingen vill ha patent förutom patentadvokater, företag som har patent som affärsmodell, men även riskkapitalister. Fred Wilson är ett undantag, och det är inget konstigt eftersom att han främst investerar i internetrelaterade projekt (som inte är beroende av patent som affärmodell, men väldigt hotade av det).

Till sist ett tips: Christian Engström kommer prata om, bland annat, patent imorgon på SVT kl 10.00.

Written by floodis

June 10th, 2011 at 2:53 am

Posted in Patent

Tagged with , ,

4 Responses to 'Riskkapitalister – Vill de ha patent?'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Riskkapitalister – Vill de ha patent?'.

 1. you’re in reality a good webmaster. The site loading speed is incredible.
  It seems that you’re doing any unique trick. Also, The
  contents are masterwork. you have performed a wonderful
  activity in this topic!

  Monte

  21 Jun 15 at 10:23 pm

 2. certainly like your website but you need to check the spelling on quite a
  few of your posts. Many of them are rife with spelling problems and I in finding it
  very bothersome to inform the reality then again I will
  certainly come back again.

 3. Great blog right here! Also your site so much up fast! What host are
  you the usage of? Can I am getting your affiliate hyperlink for your host?
  I wish my web site loaded up as quickly as yours lol

 4. Hello.. . I would be grateful for advice on creative writing copywright issues.. . When submitting poetry, short stories, novels, or features to publishers and literary agents to consider for publication, is it an idea to protect the copywright?. . If so, what’s the best way to do this?. . Thank you in advance.. . bgscotty.

  gestapo

  13 Nov 15 at 8:16 pm

Leave a Reply