Tankar kring valresultatet

Sverigedemokraterna i riksdagen. Plöstligt pratar alla om invandrarna. Nu är det lika populärt att vara invandrare som det var populärt att vara svart precis när Obama röstades till president. Undrar om svensk svenskarna kommer titta på en med skammen i blicken imorgon? Typ “Förlåt, jag gjorde allt jag kunde…” Jag antar väl att jag tittar tillbaka med blicken “Jo, jag vet. Det är ingen fara. Du har inte gjort nåt fel”.

Men det bästa vore väl om vi bara såg på varandra som vi gjorde innan valresultatet presenterades? För jag vill inte att du ska tycka synd om mig och jag antar att du inte vill känna dig skyldig för valresultatet? Japp, det blir bäst så. Då kör vi på det.

För övrigt, bästa sättet att bemöta SD hade inte varit genom sakliga debatter. Det hade troligen gjort lite eller ingen skillnad. Det är sällan informationsbrist som är problemet. Att utgå ifrån att endast sakliga argumet hade varit tillräckligt för att bemöta SD är att utgå ifrån att människor är rent logiska varelser. Det är vi inte. Vi är nog mer känslovarelser än logiska varelser. Att dra upp massa statistik för en person som känner en känsla av hat mot en folkgrupp (eller vilken känsla som helst för vad som helst) kommer inte ändra den känslan. Tvärtom kommer den känslan troligen att växa ännu mer (prova att säga till en person som är förbannad över en viss grej att han har fel och se hur han reagerar på det).

Bästa sättet att bemöta SD, men inte det enda sättet, hade varit genom att: respektera deras åsikt och inte säga att de har fel, ha förståelse för varför de tycker som de gör, se saker från deras synvinkel. Och sist men inte minst, bygg bryggor mellan människor från olika kulturer. Kompisar vill sällan varandra ont.

Jag skulle personligen inte ha nåt emot att ha nåt emot att ha sverigedemokrater som vänner. Vänner som vänner.

Tråkigt med Piratpartiet också, men väntat. Men PP är kämpar så vi kommer kämpa på 🙂 Om fyra år är det dessutom Europaparlamentsval och riksdagsval under samma år. Alltså nästan ett helt år av aktiv valrörelse. Får se om det har positiv eller negativ effekt på varandra.

Dags att sova. Det är en vardag imorgon. Och kom ihåg, vare sig du stöter en invandrare, en sverigedemokrat eller en etnisk svenska under din vardag så finns det nästan alltid en person där under någonstans som egentligen bara vill bli bemöt som en människa.