Om den tysta revolutionen

För några veckor sedan skrev Henrik Brändén om att det är dags att skydda vår gen-integritet, eftersom tekniken bakom genomsekvensering utvecklas i en sådan rasande takt. Det första mänskliga genomet tog cirka tio år att sekvensera och kostade drygt fyra miljader kronor. Idag sekvenserar man ett mänskligt genom på cirka en vecka till ett pris av cirka 10,000 dollar (senast jag kollade men det faller snabbt). Om kanske två år kommer nästan vem som helst att kunna sekvensera sitt genom. Och det är väl inte helt otänkbart att det i en inte allt för avlägsen framtiden kommer bli lika lätt att sekvensera ett genom som det är att ta en bild med mobilkameran. Ungefär så snabb är denna utveckling och det har en fundamental betydelse för människor och mänskligheten. Dess konsekvenser påverkar oss redan idag. Men det är inte många som känner till denna revolution. Piratpartiet har mycket att vinna på att ha denna fråga i sitt sakpolitiska program, även om jag inte är helt överens med Henrik i de förslag han har skrivit.

Det är en svår fråga. Det här är inte vilken  information som helst. Det är exakt information på individ nivå om vilka vi är och hur vi är byggda. Det blir inte så mycket mer intimt än så, men samtidigt så är det just information. Information som kommer vara relativt lätt att få tag på, både av den som informationen “tillhör” men även andra kan relativt enkelt få tag i informationen, utan att göra intrång i högsäkerhetsdatabasystem. Det räcker med lite hårstrån, hudceller på kläder, blodceller osv. Vi lämnar denna information överallt, helatiden. Med andra ord har vi en situation där den kanske allra intimaste informationen om oss också är den enklaste för nästan vem som helst att få tag på. Det är redan svårt att lagstifta om förbud av informationsspridning och begränsningar. I detta fall kommer det kanske vara omöjligt. Ett teckan på det är att det redan har initierats projekt som ska uppmana människor som sekvenserar sina genom att lämna in dem till öppna databaser där vem som helst som är nyfiken på informationen har tillgång till det. Hur lagstiftar man mot sånt? Bör man överhuvudtaget göra det? De har tyvärr inte någon webbsida än så jag kan inte länka.

I vilket fall som helst så lades denna TedTalk-video ut förra vecka och sammanfattar denna tysta revolution vad gäller teknik, dess snabba utveckling, dess möjligheter och en del av de etiska frågorna. Klart värt att lägga ner elva minuter på att lära sig lite mer om en revolution som redan börjat förändra våra liv fundamentalt.