Merck gav ut falsk tidskrift

De senaste dagarna har det avslöjats att Merck, ett var världens största läkemedelsföretag, grundade och finansierade en reklamprodukt i from av tidningen Australasian Journal of Bone and Joint Medicine. Merck betalade en okänd summa pengar till ett av världens största förlag för vetenskapliga tidningar Elsevier för att publisera tidningen mellan åren 2003 och 2005.

Det framgick dock aldrig att tidningen var en reklamprodukt. Tvärtom ska den på alla sätt ha liknat en traditionell tidning. Den ska ha utgett sig för att ha en redaktion och ett peer-review system (oberoende expertera som läser och granskar artiklarna innan de publiseras), men inget av dessa visade sig stämma. “Artiklarna” som publiserades i tidningen var gamla ihopklippta artiklar som till mestadel presenterade positiv information om Mercks produkter.

En miss? Knappast. Sedan “tidningen” började publiseras har Merck refererat till artiklar i den när de har marknadsfört sina produkter. Vidare ska rutinerade läkare och forskare ha lurats att tro att reklamprodukten varit en vanlig vetenskalig tidningen, så viss skada har troligen skett. Och när man söker på tidningens titel så kategoriserar Google tidningen under Google Scholar (Google speciella sökmotor för vetenskapliga artiklar). Och där kan man se att andra vetenskapliga tidningar citerat denna “vetenskapliga tidning” – en medveten reklamprodukt från Merck.

Det var just denna sorts fulspel jag talade om när jag i ett av mina inledande inlägg satte upp läkemedelföretagens fulspel som en av huvudpunkterna jag ville bevaka. Fulspel i den här branschen är så vanligt att det kommer blir många fler poster av den här typen. Många många fler.

2 svar på ”Merck gav ut falsk tidskrift”

  1. Sorry för att behöva vara en petimäter, men det är inte en falsk tidning de har gett ut, utan en falsk tidskrift. Skillnaden mellan en tidning och en tidskrift är att en tidning förmedlar nyheter, annonser, insändare, osv. medan en (vetenskaplig) tidskrift publicerar forskningsresultat och forksningsrön. Att ett medicinskt företag publicerar en tidning är inget att uppröra sig över. Det otrevliga i det här fallet är att de publicerat en vetenskaplig tidskrift.

Kommentarer inaktiverade.