För att vara rakt på sak så har jag och några vänner byggt en tjänst där vi jämför VPN-tjänster. I dessa märkliga tider med pandemier är det lätt att glömma andra typer av skydd men det är fotfarande viktigt.

IPRED – Problemet

För ett par månader sen hade SVT en intressant artikelserie om kravbreven som advokatbyråer skickar ut till privatpersoner. I en av artiklarna konstateras att för första gången sedan 2010 åtalades ingen under 2019 för ha upphovsrättsbrott genom fildelning. Det har redan konstaterats att den olagliga fildelningen troligen ökar igen på grund av att streaming-tjänsterna har blivit allt fler och att folk inte vill betala en prenumeration för varje tjänst.

Så att fildelning existerar fortfarande och kan möjligen ha växt under den senaste tiden. Frågan är hur det kommer sig att ingen åtalades för detta brott trots att den existerar? Har de stora film- och musikbolagen insett att fildelning inte är ett hot utan en möjlighet? Nej, tyvärr inte. De har snarare insett att med lagstiftningen som introducerades med IPRED-lagen så finns det nu mycket mer effektivare metoder att tjäna snabba pengar. Mer specifikt genom hot.

Det har varit många anmälningar varje år och cirka 10 stycken av dessa har gått till åtal varje år. Det har ofta varit personer som driver torrentsidor eller streamingsidor, men även privatpersoner har åtalats. Men att gå från anmälan till åtal och fällning i domstol är ingen enkel eller snabb väg att få in fildelare och streamare på ett spår som genererar pengar åt de stora bolagen. Det tar lång tid att bygga upp tillräcklig bevisning mot en misstänkt person och rättsväsendet har inte obegränade resurser. Det är därför väldigt få åtalas. Sedan är det inte ens säkert att domstolen fäller dem. Om de åtalade frias vänta har flera års arbete gått förlorat och de stora bolagens chans till pengar gått förlorade. Det är helt enkelt inte ett effektivt sätt att tjäna pengar på för de stora bolagen.

In kommer IPRED-lagen. IPRED ger filmbolagen rätt att, via advokatbyråer, begära ut personuppgifterna bakom en IP-adress. Bahnhof uppskattar att personuppgifter bakom 100 000 IP-adresser lämnades ut till advokatbyråer under 2019. Byråerna använder sedan personuppgifterna för att skicka ut kravbrev på ett par tusenlappar.

Och när advokatbyråer som representerar stora filmbolag skickar ut kravbrev till privatpersoner, som troligen helt saknar kunskap om vilka rättigheter man har, och kravet är så lågt att man utan problem kan betala det, så kommer man att betala det istället för att riskera att hamna i domstol där en fällande dom kan slå mycket hårdare, trots att man kanske aldrig ens varit inne på en fildelningssida.

Om även en väldigt liten andel av dessa 100 000 hushåll betalar pengarna som begärs så innebär det väldigt stora pengar för filmbolagen. Troligen flera miljoner per år för filmbolagen. Med andra ord en mycket snabbare och effektivare metod att tjäna pengar än att ta processen via brottsmålprocessen.

Trots denna brist på rättssäkerhet kan vi räkna med att politikerna i bästa fall inte kommer bry sig alls om problemet med att ge filmbolag möjligheten att vara anmälare, utredare och bödel i en och samma process.

VPN – Lösningen

Däremot är det ofta tekniken ligger ett steg före lagstiftningen, och så även i detta fallet. För det går att göra så att filmbolagens advokater inte ens ser ens riktiga ip-nummer. Tekniken kallas för Virtual Private Network (VPN).

Det finns två delar i denna teknik som gör det omöjligt för filmbolagens advokater att skicka kravbrev. Det ena är att tekniken krypterar all ens trafik. Det går alltså inte att snoka i vad man håller på med på internet. Och det andra är att ens ip-nummer byts ut mot ett ip-nummer. Så även om advokaterna skulle få ta i ip-numret så måste de begära ut personuppgifterna från VPN-tjänsten, inte från din bredbandsoperatör.

Det finns en uppsjö av VPN-tjänster nuförtiden och det fina med dem är att ingen av dem sparar loggar. Så även om det kommer in en begäran från polisen eller från advokater så finns det ingen information att lämna ut.

Nuförtiden är hastigheterna på VPN-tjänsterna även så bra att man inte märker någon skillnad mot att inte använda en VPN-tjänst. En annan stark fördel med VPN-tjänster, och som bli en knäpp på näsan på filmbolagen, är att man kan låsa upp streamingföretagens utländska utbud genom VPN. Man kan helt enkelt sätta sin ip-adress till ett som finns i till exempel USA, och på så sätt lura till exempel Netflix att visa det amerikanska utbudet (som är mycket större än det svenska Netflix utbudet).

Så inte nog med att man skyddar sig mot filmbolagens advokater, men ökar även sina möjligheter att kunna se fler filmer och serier än vad filmbolagen vill att man ska kunna göra.

Det finns många fler fördelar med VPN. Och det finns väldigt många VPN-tjänster där ute. Vi är några vänner som kände att det inte fanns en jämförelsetjänst för VPN-tjänster som var tillräckligt beskrivande på ett enkelt och relativt kortfattat sätt så vi har byggt en egen sådan sida. För öppenhetens skull så finansieras tjänsten genom att vi får en provision om man registrerar sig på en av tjänsterna genom vår jämförelsetjänst.