Free the Mind

Patent – It’s just business

with 4 comments

Via Anders S Lindbäck läser jag krönikan Vikten av välfylld patentportfölj. Adam Erlandsson skriver om Google som planerar att köpa 6000 patent för 900 miljoner dollar från konkursdrabbade Nortel för att avskräcka andra att stämma företaget och för att hjälpa open source-samfundet att kunna forsätta innovera.

I en värld där patent blivit något man samlar på hög för att kunna gå till motattack om man blir attackerad – i en värld där alla närmast verkar kunna stämma alla bara de bestämmer sig för att göra det – är patentsystemet något mer än bara ett skydd för innovationer och innovatörer. Som det är nu används det allt oftare som ett effektivt vapen mot dem.

Chefen för det amerikanska patentverket, David Kappos, var inbjuden till SXSW 2011 där han sa att patent inte kan användas som ett mått på innovation.

Patent filings do not equal innovation, by any stretch

Jag har varit på föreläsningar där patentadvokater och representanter från investeringsföretag talat om hur det i patentbranschen råder en norm där man inte ser patent som ett verktyg för att uppmuntra innovation, utan man ser patent som ett affärsverktyg. Det verkar helt enkelt som att allt fler inser att patent inte är ett mått på innovation och att det snarare stjälper innovationen. Det är bara att inse: patent är bara business.

Written by floodis

April 9th, 2011 at 1:03 am

Posted in Patent

Tagged with , ,

4 Responses to 'Patent – It’s just business'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Patent – It’s just business'.

 1. [...] Åtminstone vet vi hur innovation inte uppmuntras. [...]

 2. [...] Den uppmärksamme ser att jag pratar om patent som affärsmodell, inte ett verktyg för innovationer. 2. Det stämmer bra att ingen vill ha patent förutom patentadvokater, företag som har patent som [...]

 3. Woow that was odd. I jusdt wrote an extremely
  long comment but after I clicked submit my comment didn’t show up.
  Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyhow,
  just wanted to say great blog!

  Visit my site :: buy computers online canada

 4. I am genuinely pleased to read this blog posts which includes tons of
  valuable data, thanks for providing these kinds of statistics.

  Loook at my site … acne treatment at home – Julienne,

  Julienne

  9 Oct 14 at 3:15 pm

Leave a Reply